Čelinka

Prije nekoliko godina braća Vinko i Mihovil Kajmak odlučili su ispuniti obećanje dano sebi samima, pa su izgradili ovaj umjetnički biser na brdu Čelinka iznad Posedarja.
Njihovi roditelji su rodom iz Posedarja, ali su proveli većinu svog života u sjevernoj Hrvatskoj. No, nostalgija za domom nikad nije prestala, i "projekt Čelinka" su njihovi sinovi ostvarili njima na uspomenu.

Da bi ste došli do Čelinke, kod supermarketa "Tommy" (kod semafora) skrenite s magistrale lijevo ako dolazite iz Zadra, ili desno ako dolazite iz Zagreba. Vidjet ćete mali putokaz. Nastavite ulicom, i na prvom skretanju skrenite desno. Cesta se vijugajući između kuća uspinje. Nastavite dalje i nakon zadnje kuće (tu već počinje Križni put, takodjer djelo Vinka Kajmaka), uzbrdo i preko nadvožnjaka autoputa. Još jedan strmiji uspon, lijevo skretanje i tu ste. Čelinka je ime brda na kojem sada stojite, i s kojeg imate širok pogled na Posedarje i Novigradsko more.
Postoji nekoliko zadivljujućih stvari kod Kajmakovih (kako ih nazivaju lokalni ljudi). Mihovil je, na žalost, već pokojni, ali barba Vinko je tu najčešće preko vikenda, i rado dočekuju posjetitelje. Povest će Vas u razgledavanje raznih skulptura, Vinkove kućice koja je čitava ručno radjena od drva i kamena, vrta, Mihovilove kuće s nevjerojatnim drvenim mozaičnim podom, i kapele. Upravo kapela je spomenik izgrađen u sjećanje na njihove roditelje. Rađena je od prirodnih materijala koji se nalaze u okolišu - drva i kamena, i svaki oblik i ukras su ručno izrađeni. Zaista zadivljujuće mjesto!
Umjetnički geni braće Kajmak ostali su u obitelji, tako da ćete, ako budete imali sreću, upoznati i njihovu djecu ili druge umjetnike, koji povremeno organiziraju druženja da bi stvarali umjetnička djela ili pak glazbu.

Obitelj Kajmak rado prima posjetitelje, ali uzmite u obzir, da ovo nije klasično izletište. Ovo je potpuno privatno mjesto koje je u vlasništvu braće. Samo zahvaljujući njihovoj ljubavi prema umjetnosti i životu imamo i mi priliku uživati u ovom prekrasnom mjestu.