PLANINARENJE

Velebit ili velebitski masiv je najduža (145 km), ali po nadmorskoj visini tek četvrta planina u Hrvatskoj. Niži je od planina u Dalmatinskoj zagori - Dinare (1831 m), Kamešnice (1809 m) i Biokova (1762 m).


Na Velebitu se nalaze dva nacionalna parka i nekoliko rezervata prirode. Najpoznatiji su NP Paklenica i NP Sjeverni Velebit.


Posedarje se nalazi na  samo 20-ak minuta vožnje od NP Paklenica. NP Paklenica je posebno poznat po svoja dva kanjona, Velikoj i Maloj Paklenici. Ali i izvan nacionalnog parka, Velebit pruža prekrasnu prirodu i mnoštvo markiranih staza i planinarskih skloništa.


Ako niste iskusni planinar, kanjon Velike Paklenice će biti savršeno polazište za izlet. Autom možete doći skoro do ulaza u kanjon, gdje ga možete ostaviti na prostranom parkiralištu. Nakon 1,5 sata hoda stižete do prve planinarske kuće u kojoj možete koristiti zahod, i eventualno kupiti neko piće. Još 1,5 sata hoda i stigli ste do planinarskog doma „Paklenica“, gdje možete i prespavati.


Planinarski dom je od lipnja do rujna otvoren svaki dan, a ostale mjesece samo vikendom. Velike grupe se moraju najaviti unaprijed, a nije naodmet ni provjeriti ima li slobodnog mjesta ako vas je i manje osoba.


Na izlet u Veliku Paklenicu može svatko tko voli pješačiti, staza je lijepo uredjena. Važno je znati, da u planinu nikada ne idete sami, i da uvijek obavijestite nekoga o tome kuda idete i kada se mislite vratiti. Priroda se ne osvaja, ona nama dopušta da uživamo u njoj, a zauzvrat samo traži da je poštujemo. U svakom slučaju, isplati se izlet u ovu veličanstvenu planinu, pa i u vrele ljetne dane kada Vas gore osvježava bistri planinski zrak.