Posedarski pršut

Za posedarki pršut kažu da je poseban, jer je za pršut važan geografski položaj i miješanje gorskog i morskog zraka. Pršuti su izloženi jakoj buri, zbog koje je često zatvoren obližnji Maslenički most, a ta bura na pršutima ostavlja tragove morske soli i oštroga velebitskog zraka.

Receptura pradjedova

Naši pršuti zriju i suše se na tradicionalan način, po recepturi naših djedova i pradjedova. Ovo je pravi dalmatinski pršut i ne možemo ga proizvoditi kontroliranom proizvodnjom. Kako bi bio dobar pršut se treba sušiti najmanje godinu dana, kažu naši stari, dodajući da kada zapuše bura Velebitskim kanalom, pršuti se ljuljaju na jakom vjetru, a zbog blizine mora sol dolazi do njih.

Pršute solimo morskom solju, slijedi pritiskivanje i dimljenje, a pršut dozrijeva 12 mjeseci. Možemo reći da naš pršut svojim okusom i mirisom nema konkurencije u širokoj paleti proizvoda koji se deklariraju pod nazivom "dalmatinski pršut". Klima podvelebitskog kanala i način na koji se pršuti proizvode jamstvo su iznimne kvalitete. Miris i okus našeg pršuta pravi su doživljaj, dodajući da pršut uvijek miriše na buru i sol.

Pršut je "car"!!!